|
Jadłospis 27-31/10/25 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek |
Chleb baltonowski/ domowy z masłem, rolada drobiowa, pomidor, rukola, rzodkiewka, bawarka |
Zupa brokułowa, kotlet mielony, kasza bulgur, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy |
Omlet ze świeżymi owocami, kakao |
|
Wtorek
|
Płatki ryżowe na mleku, chleb żytni/ baltonowski z pastą jajeczną i szczypiorkiem, kalarepa słupki |
Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej, kompot śliwkowy |
Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, mandarynki |
|
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: chleb baltonowski/ staropolski z masłem, jajko gotowane, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, herbata rumiankowa bez cukru |
Zupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka z warzyw mieszanych, woda z cytryną i miętą |
Jogurt naturalny z owocami leśnymi, bułeczka wrocławska z serkiem śmietankowym i papryką czerwoną, śliwki |
|
Czwartek |
Chleb żytni z masłem, pieczona szynka wieprzowa (wyrób własny), sałata, ogórek, herbata z cytryną |
Zupa szczawiowa z jajkiem, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczone jabłko z żurawiną i kruszonką |
|
Piątek |
Paluch pszenny z masłem i miodem, gruszka, kawa zbożowa na mleku |
Zupa krem z dyni, paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, sok tłoczony jabłko- gruszka |
Pizza margherita z serem mozzarella (wyrób własny), marchewka słupki, herbata miętowa bez cukru |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.