Jadłospis

27-31/10/25

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

Chleb baltonowski/ domowy z masłem, rolada drobiowa, pomidor, rukola, rzodkiewka, bawarka

Zupa brokułowa, kotlet mielony, kasza bulgur, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy

Omlet ze świeżymi owocami, kakao

 

Wtorek

 

Płatki ryżowe na mleku, chleb żytni/ baltonowski z pastą jajeczną i szczypiorkiem, kalarepa słupki

Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej, kompot śliwkowy

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym,  mandarynki

 

Środa

 

 

 

Kanapki robione przez dzieci: chleb baltonowski/ staropolski z masłem, jajko gotowane, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, herbata rumiankowa bez cukru

Zupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka z warzyw mieszanych, woda z cytryną i miętą

Jogurt naturalny z owocami leśnymi, bułeczka wrocławska z serkiem śmietankowym i papryką czerwoną, śliwki

 

Czwartek

Chleb żytni z masłem, pieczona szynka wieprzowa (wyrób własny), sałata, ogórek, herbata z cytryną

Zupa szczawiowa z jajkiem, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy

Płatki kukurydziane na mleku, pieczone jabłko z żurawiną i kruszonką

 

Piątek

Paluch pszenny z masłem i miodem, gruszka, kawa zbożowa na mleku

Zupa krem z dyni, paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, sok tłoczony jabłko- gruszka

Pizza margherita z serem mozzarella (wyrób własny), marchewka słupki, herbata miętowa bez cukru

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.