Jadłospis 19-23/05/2025 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek |
Chleb żytni z masłem, kiełbasa krakowska z indyka, sałata, pomidor, marchewka, kawa zbożowa na mleku |
Zupa koperkowa, kotlet pożarski, kasza pęczak, ogórek małosolny, sok jabłkowo- gruszkowy |
Ryż z jabłkami i polewą jogurtowo- cynamonową, melon |
Wtorek
|
Makaron zacierka na mleku, omlet ze świeżymi owocami |
Zupa ogórkowa, bigos z łopatką wieprzową, ziemniaki gotowane, woda z cytryną |
Pasta drobiowa, paluch ze słonecznikiem, ogórek, kiełki, banan, bawarka |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: chleb z siemieniem lnianym z masłem, jajko, ser żółty, papryka, ogórek, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku |
Zupa kalafiorowa, leczo z cukinii z makaronem penne, kompot owocowy |
Muffinki szpinakowo- bananowe (wypiek własny), arbuz, herbata z cytryną |
Czwartek
|
Płatki ryżowe na mleku, chleb staropolski z masłem, dżem truskawkowy, jabłko |
Zupa krem z brokuła, filet z kurczaka panierowany, ryż biały, sałata ze szczypiorkiem, woda z pomarańczą |
Paprykarz (wyrób własny), bułeczka wrocławska, ogórek kiszony, herbata rumiankowa |
Piątek |
Kanapka z serkiem śmietankowym, sałata, pomidor, kakao |
Zupa chłopska z makaronem, miruna w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy |
Sałatka owocowa, ciasteczka owsiane (wypiek własny), herbata |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.