Jadłospis 03-07/03/2025 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek
|
Zupa mleczna z makaronem, paluch słonecznikowy z pastą z ciecierzycy, marchewka
|
Zupa koperkowa, gulasz z szynki z kaszą gryczaną, surówka z rzepy, woda z cytryną i miętą
|
Ryż z jabłkami w polewie jogurtowo- cynamonowej, herbata rumiankowa |
Wtorek
|
Schab pieczony (wyrób własny), pieczywo z masłem, pomidor, kawa zbożowa na mleku |
Zupa z soczewicy, kotlet pożarski z indyka, kasza bulgur, surówka z selera, kompot owocowy |
Kanapki z serkiem śmietankowym, rzodkiewka, szczypiorek, gruszka, herbata z cytryną |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: pieczywo z masłem, jajko/ rolada drobiowa/ser żółty warzywa, bawarka |
Zupa pieczarkowa z kaszą kuskus, babka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, woda z pomarańczą |
Gofry z cukrem pudrem (wypiek własny), owoce, kakao |
Czwartek
|
Płatki ryżowe na mleku, chleb domowy z masłem i dżemem, jabłko |
Barszcz czerwony zabielany, nuggetsy z kurczaka, ryż, surówka z marchewki, kompot gruszkowo- jabłkowy |
Pasta twarogowa z makrelą i ogórkiem kiszonym, paluch ze słonecznikiem, herbata z cytryną |
Piątek |
Pieczywo z masłem i jajkiem, rzodkiewka, szczypiorek, bawarka |
Zupa chłopska z makaronem, paluszki rybne z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej w sosie vinegret, woda z cytryną i miętą |
Makaron z białym serem i truskawkami, gruszka |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, 18 ziół ojca Mateusza, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.