Jadłospis

19-23/05/2025

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

Chleb żytni z masłem, kiełbasa krakowska z indyka, sałata, pomidor, marchewka, kawa zbożowa na mleku

Zupa koperkowa, kotlet pożarski, kasza pęczak, ogórek małosolny, sok jabłkowo- gruszkowy

Ryż z jabłkami i polewą jogurtowo- cynamonową, melon

 

Wtorek

 

Makaron zacierka na mleku, omlet ze świeżymi owocami

Zupa ogórkowa, bigos z łopatką wieprzową, ziemniaki gotowane, woda z cytryną

Pasta drobiowa, paluch ze słonecznikiem, ogórek, kiełki, banan, bawarka

 

Środa

 

 

 

Kanapki robione przez dzieci: chleb z siemieniem lnianym z masłem, jajko, ser żółty, papryka, ogórek, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku

Zupa kalafiorowa, leczo z cukinii z makaronem penne, kompot owocowy

Muffinki szpinakowo- bananowe (wypiek własny), arbuz, herbata z cytryną

 

Czwartek

 

 

 

Płatki ryżowe na mleku, chleb staropolski z masłem, dżem truskawkowy, jabłko

Zupa krem z brokuła, filet z kurczaka panierowany, ryż biały, sałata ze szczypiorkiem, woda z pomarańczą

Paprykarz (wyrób własny), bułeczka wrocławska, ogórek kiszony, herbata rumiankowa

 

Piątek

Kanapka z serkiem śmietankowym, sałata, pomidor, kakao

Zupa chłopska z makaronem, miruna w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy

Sałatka owocowa, ciasteczka owsiane (wypiek własny), herbata

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.