Jadłospis 06-10/10/25 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek |
Chleb baltonowski/ staropolski z masłem, rolada drobiowa, pomidor, rukola, rzodkiewka, bawarka |
Zupa brokułowa, kotlet mielony, kasza bulgur, mizeria z jogurtem, kompot owocowy |
Omlet ze świeżymi owocami, kakao |
Wtorek
|
Płatki ryżowe na mleku, chleb domowy/ baltonowski z pastą jajeczną i szczypiorkiem, marchewka słupki |
Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej, kompot śliwkowy |
Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, mandarynki |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: chleb baltonowski/ żytni z masłem, jajko gotowane, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, herbata rumiankowa bez cukru |
Zupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka z pora i marchewki, sok tłoczony jabłko- gruszka |
Jogurt naturalny z owocami, bułeczka wrocławska z serkiem śmietankowym i papryką czerwoną |
Czwartek
|
Chleb żytni z masłem, pieczona szynka wieprzowa (wyrób własny), sałata, ogórek, herbata z cytryną |
Zupa szczawiowa jajkiem, zapiekanka z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy |
Płatki kukurydziane na mleku, ciasteczka owsiane (wypiek własny), jabłko |
Piątek |
Paluch słonecznikowy z masłem i miodem, nektarynka, mleko parzone 2% |
Zupa krem z białych warzyw z pestkami słonecznika, paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną |
Pizza margherita z serem mozzarella (wyrób własny), marchewka słupki, herbata miętowa bez cukru |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka,
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.