Jadłospis

06-10/10/25

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

Chleb baltonowski/ staropolski z masłem, rolada drobiowa, pomidor, rukola, rzodkiewka, bawarka

Zupa brokułowa, kotlet mielony, kasza bulgur, mizeria z jogurtem, kompot owocowy

Omlet ze świeżymi owocami, kakao

 

Wtorek

 

Płatki ryżowe na mleku, chleb domowy/ baltonowski z pastą jajeczną i szczypiorkiem, marchewka słupki

Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z mięsem, surówka z kapusty kiszonej, kompot śliwkowy

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym,  mandarynki

 

Środa

 

 

 

 

Kanapki robione przez dzieci: chleb baltonowski/ żytni z masłem, jajko gotowane, kiełbasa krakowska, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, herbata rumiankowa bez cukru

Zupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka z pora i marchewki, sok tłoczony jabłko- gruszka

Jogurt naturalny z owocami, bułeczka wrocławska z serkiem śmietankowym i papryką czerwoną

 

Czwartek

 

 

 

 

Chleb żytni z masłem, pieczona szynka wieprzowa (wyrób własny), sałata, ogórek, herbata z cytryną

Zupa szczawiowa jajkiem, zapiekanka z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy

Płatki kukurydziane na mleku, ciasteczka owsiane (wypiek własny), jabłko

 

Piątek

Paluch słonecznikowy z masłem i miodem, nektarynka, mleko parzone 2%

Zupa krem z białych warzyw z pestkami słonecznika, paluszki rybne, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną

Pizza margherita z serem mozzarella (wyrób własny), marchewka słupki, herbata miętowa bez cukru

 

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka,

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.