Jadłospis 03-07/03/2025

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

 

Zupa mleczna z makaronem, paluch słonecznikowy z pastą z ciecierzycy, marchewka

 

Zupa koperkowa, gulasz z szynki z kaszą gryczaną, surówka z rzepy, woda z cytryną i miętą

 

Ryż z jabłkami w polewie jogurtowo- cynamonowej, herbata rumiankowa

 

Wtorek

 

 

Schab pieczony (wyrób własny), pieczywo z masłem, pomidor, kawa zbożowa na mleku

Zupa z soczewicy, kotlet pożarski z indyka, kasza bulgur, surówka z selera, kompot owocowy

Kanapki z serkiem śmietankowym, rzodkiewka, szczypiorek, gruszka, herbata z cytryną

 

Środa

 

Kanapki robione przez dzieci: pieczywo z masłem, jajko/ rolada drobiowa/ser żółty warzywa, bawarka

Zupa pieczarkowa z kaszą kuskus, babka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, woda z pomarańczą

Gofry z cukrem pudrem (wypiek własny), owoce, kakao

 

Czwartek

 

 

Płatki ryżowe na mleku, chleb domowy z masłem i dżemem, jabłko

Barszcz czerwony zabielany, nuggetsy z kurczaka, ryż, surówka z marchewki, kompot gruszkowo- jabłkowy

Pasta twarogowa z makrelą i ogórkiem kiszonym, paluch ze słonecznikiem, herbata z cytryną

 

Piątek

Pieczywo z masłem i jajkiem, rzodkiewka, szczypiorek, bawarka

Zupa chłopska z makaronem, paluszki rybne z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej w sosie vinegret, woda z cytryną i miętą

Makaron z białym serem i truskawkami, gruszka

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, 18 ziół ojca Mateusza, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.