Jadłospis 22-25/04/2025

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Wtorek

 

Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem gouda, herbata z cytryną

Zupa brokułowa zabielana, leczo z makaronem i warzywami, kompot owocowy

Bułeczka wrocławska z masłem i dżemem, gruszka, kakao

 

Środa

 

 

Kanapki robione przez dzieci (pieczywo z masłem, wędlina, jajko, ogórek, sałata, rzodkiewka), kawa zbożowa na mleku

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym, pieczony kotlet mielony, kasza gryczana, mizeria z jogurtem naturalnym, sok jabłkowy

Jogurt naturalny z owocami leśnymi, paluch słonecznikowy z masłem, marchewka

 

Czwartek

 

Parówki z szynki, chleb z siemieniem lnianym, masło, papryka, kalarepa, bawarka

Rosół drobiowy z makaronem, podudzie z kurczaka pieczone, ryż, fasolka szparagowa, woda z cytryną

Zupa mleczna z makaronem, pieczone jabłko z żurawiną i kruszonką

 

Piątek

Kanapka z pastą jajeczną, szczypiorek, ogórek, kakao

Zupa  szpinakowa z pestkami słonecznika, pieczony filet z miruny, puree ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej, woda z pomarańczą

Kasza manna na mleku z polewą truskawkową, banan

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.