Jadłospis 22-25/04/2025 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Wtorek
|
Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem gouda, herbata z cytryną |
Zupa brokułowa zabielana, leczo z makaronem i warzywami, kompot owocowy |
Bułeczka wrocławska z masłem i dżemem, gruszka, kakao |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci (pieczywo z masłem, wędlina, jajko, ogórek, sałata, rzodkiewka), kawa zbożowa na mleku |
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym, pieczony kotlet mielony, kasza gryczana, mizeria z jogurtem naturalnym, sok jabłkowy |
Jogurt naturalny z owocami leśnymi, paluch słonecznikowy z masłem, marchewka |
Czwartek
|
Parówki z szynki, chleb z siemieniem lnianym, masło, papryka, kalarepa, bawarka |
Rosół drobiowy z makaronem, podudzie z kurczaka pieczone, ryż, fasolka szparagowa, woda z cytryną |
Zupa mleczna z makaronem, pieczone jabłko z żurawiną i kruszonką |
Piątek |
Kanapka z pastą jajeczną, szczypiorek, ogórek, kakao |
Zupa szpinakowa z pestkami słonecznika, pieczony filet z miruny, puree ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej, woda z pomarańczą |
Kasza manna na mleku z polewą truskawkową, banan |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.