Jadłospis

05/05-09/05/2025

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem, herbata z cytryną

Zupa ze świeżych ogórków, spaghetti z mięsem wieprzowym, woda z cytryną i miętą

Pancakes ze świeżymi owocami, kakao

 

Wtorek

 

Jaglanka na mleku, chleb pszenno- żytni z masłem, kiełbasa krakowska z indyka, ogórek kiszony

Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy z ziemniakami, sałata z rzodkiewką i śmietaną, kompot owocowy

Jogurt grecki z owocami, ciasteczka zbożowe bez cukru, gruszka

 

Środa

 

 

 

Kanapki robione przez dzieci: chleb żytni z masłem, szynka pieczona (wyrób własny), jajko, rzodkiewka, ogórek, sałata, herbata z cytryną

Zupa krem ze szpinaku, naleśniki z białym serem, sok tłoczony jabłkowo- gruszkowy

Hummus z suszonymi pomidorami, bułeczka wrocławska, papryka, kawa zbożowa na mleku

 

Czwartek

 

Twarożek z rzodkiewką, paluch słonecznikowy, herbata rumiankowa, jabłko

Rosół drobiowy z makaronem, indyk z warzywami i kaszą gryczaną, pomidory ze szczypiorkiem, kompot owocowy

Budyń z musem truskawkowym, wafelek kukurydziany

 

Piątek

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem , pieczywo z masłem, marchewka słupki, bawarka

Zupa pieczarkowa z kaszą kuskus, filet z miruny w panierce, puree ziemniaczane, surówka wielowarzywna, woda z pomarańczą

Pizza margherita z warzywami i serem mozzarella, herbata z cytryną

Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.

Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.

Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.