Jadłospis 05/05-09/05/2025 |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek |
Zapiekanki z pomidorem, rukolą i serem, herbata z cytryną |
Zupa ze świeżych ogórków, spaghetti z mięsem wieprzowym, woda z cytryną i miętą |
Pancakes ze świeżymi owocami, kakao |
Wtorek
|
Jaglanka na mleku, chleb pszenno- żytni z masłem, kiełbasa krakowska z indyka, ogórek kiszony |
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy z ziemniakami, sałata z rzodkiewką i śmietaną, kompot owocowy |
Jogurt grecki z owocami, ciasteczka zbożowe bez cukru, gruszka |
Środa
|
Kanapki robione przez dzieci: chleb żytni z masłem, szynka pieczona (wyrób własny), jajko, rzodkiewka, ogórek, sałata, herbata z cytryną |
Zupa krem ze szpinaku, naleśniki z białym serem, sok tłoczony jabłkowo- gruszkowy |
Hummus z suszonymi pomidorami, bułeczka wrocławska, papryka, kawa zbożowa na mleku |
Czwartek
|
Twarożek z rzodkiewką, paluch słonecznikowy, herbata rumiankowa, jabłko |
Rosół drobiowy z makaronem, indyk z warzywami i kaszą gryczaną, pomidory ze szczypiorkiem, kompot owocowy |
Budyń z musem truskawkowym, wafelek kukurydziany |
Piątek |
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem , pieczywo z masłem, marchewka słupki, bawarka |
Zupa pieczarkowa z kaszą kuskus, filet z miruny w panierce, puree ziemniaczane, surówka wielowarzywna, woda z pomarańczą |
Pizza margherita z warzywami i serem mozzarella, herbata z cytryną |
Woda mineralna dostępna jest w każdej grupie na życzenie dziecka.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do mięs, curry, przyprawa naturalna dla przedszkoli, czosnek, cynamon, pieprz ziołowy.
Dzieci bezmleczne zamiennie za produkty mleczne otrzymują napoje i masło roślinne, herbatę, zupy bez śmietany.
Szczegółowy jadłospis wywieszany jest w głównym holu.